En nyputsad kyrka avslöjar en hemlighet


Ett antal frivilliga var med och fixade i Västra Hargs kyrka lördagen den 3 juli. Mitt i allt putsande och skrapande avslöjar kyrka en hemlighet.

Det fanns många sysslor att göra som att tvätta väggar från sot, ta bort fula skruvar i golvet, putsa upp hål i en vägg och storjobbet – skrapa & måla ytterdörrarna. Värmen steg men det var roligt att få se resultat snabbt. Golvet blev som nytt, sotet försvann, plugghålen maskerades och kyrkans västport fick en första strykning. Allt leddes kunnigt av Emelie Malmborg, fastighetsingenjör vid Linköping stift.

Sydporten avslöjade en hemlighet. Dörren var inte gröngrå utan svart från början och hade dessutom en rutig målning i den nedre delen. Vad detta beror på vet vi inte. Det kan ha varit tidigare trälister som har ruttnat bort som sedan ersatts av den fyrkantiga dekorlisten och fått ny färg i dagens kulör. Detta är bara en gissning. Men spännande är det att få se originaldörren från 1815 som fortfarande luktar terpentin.

Nästa gång är 17 juli kl 10-14. Då målas ytterdörrarna en sista gång. Välkommen! Se event på Facebook.