Hjärtstartare


Hjärtstartare_rättvändHjärtstartare i Västra Harg

Byalaget i Västra Harg har skaffat en hjärtstartare till bygden. Med en hjärtstartare kan du snabbt ge hjälp vid ett hjärtstopp. Vid ett hjärtstopp är det viktigt att hjärt- lungräddning och hjärtstartare används så snabbt som möjligt. Hjärtstartaren finns idag i Kulladal.

Hjärtstopp = ont om tid

Så många som 10 000 personer drabbas av hjärtstopp varje år, men det är bara 5 procent som överlever. Många skulle räddas om det fanns en hjärtstartare i närheten. För varje minut som går ökar risken för dödlig utgång med 10 procent. Vi vill att invånarna i Västra Harg ska känna sig trygga med att hjälpen är nära om det värsta skulle hända.

Vad är hjärtstopp?

Med en hjärtstartare kan man få stopp på det elektriska kaos som råder i hjärtat, och återställa det till att slå i normal takt. Vad som sker vid det elektriska kaoset är att blodet inte pumpas runt i kroppen som det ska, och hjärnan får inte tillräckligt med syre. Genom hjärt- lungräddande insatser, det vill säga (30) kompressioner och (2) inblås kan man för hand pumpa runt blodet, men man får inte stopp på det elektriska kaoset.

Här finns hjärtstartaren

Hjärtstartaren kommer primärt vara placerad vid Kulladal i ett vitt skåp med larm. Den kommer att flyttas till olika platser beroende på vilka lokala evenemang och händelser som sker.

Instruktionsfilm för Zoll AED Plus

Här kan du kolla på en film för att se hur hjärtstartaren Zoll AED fungerar.

Utbildning

Vi har hållit i en utbildning av att använda hjärtstartare i Västra Harg. Möjligen kommer det att bli flera vid behov.

Vilka är utbildade?

Här kommer vi att sedan ange vilka som har utbildning i att använda en hjärtstartare.